Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → В Житомирському кардіоцентрі гострий інфаркт лікують цілодобово і безкоштовно

В Житомирському кардіоцентрі гострий інфаркт лікують цілодобово і безкоштовно

Новини лікарні    27 Березень, 2019
В Житомирському кардіоцентрі гострий інфаркт лікують цілодобово і безкоштовно
 

Якщо у вас симптоми інфаркту, не поспішайте вмирати – з запуском кардіоцентру в Житомирі шансів вижити стало більше, навіть не продаючи останню корову



 

Діагноз «інфаркт» – вже не синонім смертному вироку, якщо встигнути відновити кровотік в коронарної артерії раніше, ніж назавжди зупиниться серце хворого. У країні створена і продовжує розвиватися мережа кардіологічних центрів. З листопада 2017-го такий центр діє і в Житомирі. Якщо хворого з гострим інфарктом встигли доставити в кардіоцентр до розвитку в серцевому м’язі незворотних змін, – він врятований.

Щуп спеціального пристрою – ангіографу – по артерії добереться до місця закупорки коронарної судини, що живить серце, проникне в «корок», роздується, розчавить її тиском в 20 атмосфер і закріпить відновлений просвіт за допомогою “арматури” – металевої сітки, яка називається «стент».

 

Ця практично безкровна операція «для обраних» тепер стала операцією для всіх, хто її потребує. В даний час в кардіоцентрі обласної лікарні починається монтаж другого ангіографа, і коли він почне працювати, хворим не доведеться втрачати дорогоцінні секунди в очікуванні своєї черги, якщо така раптом утворюється.

Житомирський Кур’єр поговорив із завідувачем кардіологічним відділенням Житомирської обласної лікарні Миколою Кушніром про те, якими мають бути дії хворого, щоб не потрапити в лапи до смерті.

Для початку Микола Олегович показав макет коронарної судини з усіма етапами формування атеросклеротичної бляшки аж до повної закупорки тромбом.

 

 

– Інфаркт – це омертвіння тканин серця в результаті різкого припинення кровотоку по судині, яка постачає кров у серце, – пояснив він. – Чим довше закупорена судина, тим більше виникає фатальних змін і тим менше шансів у пацієнта вижити.

Микола Олегович коротко пояснив механізм виникнення інфаркту:

– Артерія складається з трьох шарів, трьох стінок. Згодом, з різних причин, між внутрішньою і середньою стінкою формується жирова бляшка. У міру зростання вона викликає звуження судини. У місці звуження кровотік внаслідок гідродинамічного удару і турбуленциї викликає тріщини на внутрішній стінці судини. Утворюється тромб. Його функція – залатати тріщини, але він, як корок, цілком перекриває судину. З цього моменту і починається розвиток інфаркту. Але організм здатний самостійно усувати тромби. Якщо тромб розсмокчеться протягом 20 хвилин, виникає дрібновогнищевий інфаркт. Якщо тромб перекриває судину довше 20 хвилин, виникає великовогнищевий інфаркт. Якщо судина перекрита більше двох годин, пошкоджується не лише локальна зона, некроз тканин серця розповзається, його стінка уражається на всю товщину. Тому з моменту виникнення тромбу в коронарної судині відлік часу йде на хвилини, навить  секунди: чим довше закрита судина, тим більша зона ураження.

 

 

За словами Миколи Олеговича, саме тому допомога хворому повинна бути надана швидко. Потрібно будь-яким способом якомога швидше відкрити судину і відновити кровотік.

– До недавнього часу єдиною допомогою таким пацієнтам було введення тромболітичних препаратів, які розчиняють тромби. Якщо відновити кровотік хоча б на 1, 2, на 5 відсотків, серце буде збережено. Так – хворому буде не дуже комфортно, але орган буде жити. Однак навіть найкращий тромболітичної препарат ефективний лише в 60 відсотках випадків інфарктів.

– Як лікується інфаркт зараз?

– Він лікується в рентген-операційній стентуванням. Якщо людину турбують болі в області серця, вона повинна звернутися до лікаря, який встановить причину болю: або це проблеми з серцем, або причина болю в ділянці грудної клітки інша (наприклад, остеохондроз, запалення м’язи, нерва, будь-яка травма …) Якщо ж це гострий коронарний синдром, хворого на кареті швидкої допомоги повинні везти сюди, в наш кардіоцентр. Тут цілодобово чергує бригада медиків, яка готова негайно приступити до ургентної коронарографії.

– Поясніть, будь ласка, що це таке.

– Робиться знімок, на якому виявляється конкретне місце закупорки судини. Потім туди вводиться спеціальний дріт, за нею – балончик, який під величезним тиском, понад 20 атмосфер, розсовує стінки судини, потім в уражену ділянку судини вставляється арматура, і кровотік повністю відновлюється.

– Ця арматура називається «стент»?

– Так. Йдеться про стент, який повністю відновлює просвіт судини, і людина продовжує жити.

– Але якою буде якість життя хворого після стентування?

– Подальше життя пацієнта повністю залежить від того, скільки часу у нього була закрита судина. Чим раніше хворий звернеться до лікаря, чим раніше буде верифицирован діагноз, чим швидше його доставлять до нас, тим швидше йому нададуть допомогу. Відповідно, тим менший збиток завдасть інфаркт.

– Але якщо потрібно везти інфаркт, скажімо, з Олевського району, за 160 кілометрів до кардіоцентру?

– При транспортуванні хворих з інфарктами з віддалених районів застосовується фармако-інвазивна стратегія. Тобто, вводиться тромболітичної препарат, і пацієнт транспортруется до нас.

– Скільки хворих з гострим інфарктом вже простентовано?

– У минулому році – 214 осіб з великовогнищевими інфарктами (всього ж простентовано було 260 осіб). При населенні області 1 млн. 100 тис. це на рівні середніх показників по країні. Європейський показник – 375 на 1 мільйон населення. З 750 хворих з інфарктами до нас доставили 300. Це вже добре. Але коли ми простентуємо хоча б 70 відсотків хворих, тоді можна буде говорити про серйозне зниження в нашій області летальності внаслідок гострого інфаркту.

– Якщо говорити про сумну статистку: скільки пацієнтів з гострим інфарктом вмирають?

– Госпітальна летальність в нашому кардіоцентрі склала за минулий рік 7,4%. Для порівняння, по області – більше 14%. Це говорить про те, що якщо лікувати інфаркт сучасними методами, помруть, як мінімум, удвічі менше хворих. При цьому у нас вмирали, в основному «задавлені» пацієнти, тобто, ті, кого доставили пізно, коли «терапевтичне вікно» вже закрилося. Для нас дорогоцінні перші години розвитку інфаркту – тоді ефективність маніпуляції максимальна.

– Пам’ятається, після відкриття кардіоцентру були скарги на дефіцит витратних матеріалів. Ситуація поліпшується?

– Так, поліпшується, в тому числі, за рахунок расходников і інструментів, закуплених за кошти обласного бюджету. На поточний рік нам обіцяли виділити 350 стентів. Думаю, скоро стентування хворих на гострий інфаркт ми зможемо проводити повністю за рахунок коштів державного бюджету.

– Скільки ангіографів працює в області?

– Поки – один, в нашому кардіоцентрі. Зараз йдуть роботи з монтажу другого апарату. Він необхідний, щоб хворий з гострим інфарктом не втрачав дорогоцінних хвилин в очікуванні своєї черги, а відразу ліг на операційний стіл.

На закінчення прошу дати інструкцію для читачів: які симптоми сигналізують про можливе інфаркті і про те, що пішов «зворотний відлік» до закриття «терапевтичного вікна»?

– Якщо раптом заболіло серце або біль в грудній клітці змінила свій характер, терміново звертайтеся до лікаря. Кардіограма покаже, чи є підозра на інфаркт, чи ні. Якщо так, вас повинні негайно транспортувати до нас в кардіоцентр. Якщо дуже погано, не тягніть – набирайте номер 103. Вас доставлять до нас, а тут вже напоготові чергова бригада медиків. Нагадаю, стентування проходить малоінвазивно – розріз потрібен лише для того, щоб ввести щуп в кровоносну судину.

 

 

За коментарем про ситуацію з лікування інфарктів за допомогою установки стентів Житомирський Кур’єр звернувся до начальника управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації Миколи Суслика.

93571368

Цікавило, зокрема, яка плата стягується за установку стента хворому з гострим інфарктом. Ось, що повідомив начальник управління:

– У нас гострий інфаркт або гострий коронарний синдром лікується безкоштовно. При цьому стенти виділяються як в рамках державної програми, так і за кошти обласного бюджету. Стентування у нас проводиться цілодобово, і, ще раз підкреслюю, безкоштовно.