Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → Трансплантація – шанс для пацієнтів на життя

Трансплантація – шанс для пацієнтів на життя

Новини лікарні    16 Вересень, 2021
Трансплантація – шанс для пацієнтів на життя
 

На початку літа в КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф.Гербачевського» обласної ради провели першу на Житомирщині операцію з пересадки нирки, а нині тут готуються до першої операції із трансплантації серця.



«Спільними зусиллями нам вдалося досягти того, що медзаклад отримав ліцензію на проведення операцій із трансплантації, – розповів народний депутат від Житомирщини, голова підкомітету з питань фармації та фармацевтичної діяльності Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Сергій Кузьміних. – Національна служба здоров’я України виділила для області на пілотний проєкт 4 млн грн. На щастя, між гілками влади є розуміння того, що цю галузь треба розвивати. Так, наприкінці 2019 року Верховна Рада підтримала зміни до законодавства, запропоновані нашим Комітетом, однак ще залишаються кілька неврегульованих питань».

Під час нещодавньої зустрічі в обласній клінічній лікарні народний депутат, медики, правоохоронці, судмедексперти обговорили певні питання щодо трансплантації: процедуру констатації смерті головного мозку; неоднозначне ставлення суспільства до посмертного донорства; презумпцію згоди/незгоди на донорство органів тощо. З одного боку, є моральний аспект такого донорства, але з іншого – це шанс на повноцінне життя для когось.

У багатьох країнах існує практика посмертного донорства, і в усьому світі розроблений його чіткий алгоритм. Важлива наявність прижиттєвої згоди пацієнта на таке донорство. До кінця 2021 року Міністерство цифрової трансформації планує запустити у «Дії» новий сервіс – реєстрацію прижиттєвих заяв громадян, пов’язаних із трансплантацією. Таким чином сподіваються суттєво збільшити кількість потенційних донорів, а в подальшому – операцій із трансплантації.

Як зазначив генеральний директор КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф.Гербачевського» обласної ради Богдан Леськів, на сьогодні в медзакладі є два лікарі-координатори з трансплантації, які повністю незалежні від адміністрації закладу і можуть накласти вето на забір органів у донора. За словами завідувача відділення кардіохірургії та трансплантації органів і тканин медзакладу Анатолія Матвійчука, загалом в області проживають понад 300 осіб, які потребують чи за станом здоров’я невдовзі потребуватимуть пересадки нирки.

«Чи потрібні операції з трансплантації в Україні? Так, – переконаний Сергій Кузьміних. – Раніше більшість таких операцій проводилися закордоном. Отож це дасть можливість зекономити значні кошти для держави і, щонайголовніше, прооперувати більше пацієнтів. Наприклад, до тієї ж Білорусії за перші пів року 2021 року Україна відправила 15 таких пацієнтів. До слова, трансплантація нирки в Україні обходиться державному бюджету 800 тис. грн, а за таку ж операцію у Білорусії сплачуємо за кожного нашого громадянина 1,8 млн грн. Не складно порахувати, що за ці кошти можна було б допомогти двом пацієнтам, а заразом – підтримати національну медичну галузь. За підрахунками профільного міністерства, торік проведення операцій із пересадки органів в Україні, а не закордоном зекономило державному бюджету мінімум 160 млн грн».

Цьогоріч в Україні вже встановлено рекорд за кількістю проведених операцій із трансплантації: у першому півріччі їх було зроблено 126! У 2019 році нараховувалося 78 таких операцій, а торік – 129.

«Тобто лише за 6 місяців нинішнього року зроблено майже стільки ж операцій із трансплантації, скільки за весь 2020 рік! А це – врятовані життя наших громадян!» – наголосив Сергій Кузьміних.