Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → Можливість повноцінного запуску телемедицини на Житомирщині обговорили за круглим столом

Можливість повноцінного запуску телемедицини на Житомирщині обговорили за круглим столом

Новини лікарні    19 Липень, 2021
 

В обласній лікарні ім. Гербачевського відбувся круглий стіл «Перспективи та виклики розвитку телемедицини у Житомирській області».



Участь у заході взяв голова обласної ради Володимир Федоренко, народний депутат України Сергій Кузьміних, заступник Міністра охорони здоров'я 2019-2020 рр. Андрій Семиволос, депутати обласної ради: директор директор КНП «Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня» Юрій Довгополий та директор КНП «Чуднівська лікарня» Ігор Лукашенко, генеральний директор КНП «Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського» Богдан Леськів, представники НЗСУ області, голови громад та медичні працівники області.

Телемедицина  світі  розвивається швидкими темпами, все більше медичних центрів пропонують пацієнтам віддалені консультації і дослідження. В Україні вона працює лише в окремих регіонах. Під час засідання присутні обговорили можливості повноцінного запуску проєкту на Житомирщині.

В КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О.Гербачевського» дистанційну допомогу готові надавати 300 лікарів, однак для того щоб ці послуги надавалися на високому рівні необхідне якісне обладнання – система для відео-конференц-зв’язку, яка включає в себе спеціальні мультимедійні додатки, що дозволяють виробляти повну віддалену діагностику, робити стоп-кадри, залишати на них написи тощо.

Крім того для якісних консультацій медичні заклади мають бути не лише забезпечені спеціальним для телемедицини мультимедійним обладнанням, а й підключені до мережі.

Однією з таких професійних телемедичних мереж України є Medinet.

Про те, як вона працює на прикладі Одещини під час заходу розповів директор департаменту впровадження та продажів групи компаній IT4Medicine, яка є розробником Medinet Богдан Кізюн.

Так, на базі Одеської обласної клінічної лікарні створено перший в Україні телемедичний центр. Центр працює в цілодобовому режимі. Він складається з диспетчерської служби, служби технічної підтримки та команди розробки, впровадження і навчання системи.

«Телемедична мережа в Одеській області створювалася як унікальна інформаційно-медична система, такий собі медичний хаб, де проходить процес розвитку проєкту від ідеї до її впровадження. Як результат, в регіоні вдалося створити вертикально-інтегровану систему телемедичних консультацій, до якої підключено амбулаторії сімейної практики, центральні районні лікарні та високоспеціалізовані обласні заклади. У кожній центральній районній лікарні та обласних закладах побудований кабінет телемедицини, який оснащений усією необхідною комп'ютерною технікою. У свою чергу, сімейні лікарі, фельдшери та центри первинної медичної допомоги оснащенні мобільними-діагностичними комплексами, дані з яких в автоматичному режимі потраплять до електронної картки пацієнта», - зазначив Богдан Кізюн.

Головні проблеми, які вирішує система, це:

  • забезпечення якісною медичною допомогою мешканців великої кількості віддалених населених пунктів;
  • підвищення рівня підготовки лікарів на місцях;
  • вирішення проблем, пов'язаних з низькою матеріально-технічною оснащеністю лікарень та амбулаторій і, як результат, низькою швидкістю та якістю надання невідкладної медичної допомоги

«У період пандемії телемедицина набула особливої актуальності. Дистанційне надання медичних послуг та взаємодія медичних працівників між собою за допомогою телекомунікаційних технологій це наше сьогодення і наше майбутнє. Для запуску такої мережі на Житомирщині необхідна значна сума коштів. Тож вивчатимемо питання дуже ретельно! Проведемо круглі столи с медичними працівниками, головами громад, де експерти на практиці продемонструють, як працює якісний зв'язок телемедицини. Світ розвивається і медицина повинна рухатись в ногу з часом, а іноді й попереду, адже від цього залежить найголовніше – життя людини. Переконаний, що у Житомирщини є всі шанси стати меккою медичного туризму України. І над цим нам треба плідно попрацювати», - зазначив Володимир Федоренко.

Довідково.

Телемедицина — це напрям медицини, а саме комплекс дій, технологій та заходів, що застосовуються при наданні медичної допомоги з використанням засобів дистанційного зв’язку у вигляді обміну електронними повідомленнями (у випадках, коли відстань є критичним чинником, наприклад, в сільській місцевості). Важливо: повідомленнями обмінюються не пацієнт і лікар, а лікарі між собою. Так лікарі первинної ланки мають можливість швидко отримати фахову консультацію вузькопрофільних колег.

Які завдання виконує телемедицина:

  • Дистанційна діагностика і консультація;
  • Дистанційний моніторинг стану хворого в післяопераційний період або в період реабілітації;
  • Дистанційне проведення хірургічних операцій хірургом високої кваліфікації;
  • Дистанційне навчання персоналу (лікарів).