Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → На Житомирщині вперше зробили лапароскопію кишкової непрохідності літньому пацієнтові

На Житомирщині вперше зробили лапароскопію кишкової непрохідності літньому пацієнтові

Новини лікарні    29 Листопад, 2021
 

23 листопада у Житомирській обласній клінічній лікарні ім. О.Ф. Гербачевського літньому пацієнтові вперше зробили операцію з усунення гострої кишкової непрохідності за допомогою лапароскопії. Про це Суспільному розповів завідувач хірургічного відділення лікарні Віктор Перепелиця.



86-річного житомирянина Лева Нілова привезли до обласної лікарні машиною невідкладної допомоги. Діагноз – гостра кишкова непрохідність. Операцію чоловікові робили за допомогою лапароскопії – до цього в області літнім людям кишкову непрохідність таким методом не оперували.

"Це складне оперативне втручання, яке не в кожній лікарні нашої області виконується. Раніше у такому віці і з таким діагнозом ми подібні операції не проводили", – каже Віктор Перепелиця.

Операція тривала кілька годин. Разом з Віктором Перепелицею її робив хірург Віталій Хоменко.

"Років п’ять тому це було б диковинкою, якби такі оперативні втручання проводилися пацієнтам з невідкладною хірургічною патологією, – говорить Віталій Хоменко. – Це подія, насамперед, для хворого. Пацієнти мають можливість отримати сучасну допомогу".

Лев Нілов каже, що рятували його лікарі, але і сам він не втрачав надії на одужання. Наступного дня після операції він встав з ліжка і міг їсти.

"Мене сварили – ніхто не знав, що я встав. Віктор Петрович теж не знав", – розповів кореспондентам Суспільного 86-річний чоловік.

26 листопада Лева Нілова виписали додому. За тиждень йому потрібно буде прийти на консультацію до медзакладу, а до того часу він перебуватиме на телефонному зв'язку з лікарями.

ВІДЕО