Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → До Всесвітнього дня боротьби з інсультами

До Всесвітнього дня боротьби з інсультами

Новини лікарні    30 Жовтень, 2018
 

Інсульт молодшає: як захистити себе



Якщо раніше цей діагноз ставили людям переважно старшого віку, то нині це захворювання значно помолодшало і є провідною причиною втрати працездатності або здатності до самоообслуговування.

29 жовтня в холі консультативно-діагностичної поліклініки обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського відбулася акція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з інсультами, головною метою якої було донести до якомога більшої кількості населення  інформацію про причини виникнення цієї грізної недуги  та методи боротьби з нею. Організаторами акції виступили працівники неврологічного відділення з блоком інтенсивної терапії для пацієнтів з гострим порушенням мозкового кровообігу обласної клінічної лікарні ім.О.Ф.Гербачевського на чолі із завідуючою Оленою Борисівною Леськів.

– Цією акцією, яку ми започаткували сьогодні, - зазначила О.Б.Леськів, - ми хочемо привернути увагу мешканців нашої області, а до нас звертаються пацієнти з різних районів Житомирщини, до причин, які призводять до цього захворювання. - Головна з них – гіпертонічна хвороба, тобто підвищений артеріальний тиск, розповісти про усю ту  небезпеку, яку  таїть у собі ця недуга, бо ні для кого не секрет, що лише 15 відсотків пацієнтів після перенесеного захворювання можуть повернутися до активного трудового життя, а також донести інформацію про те, як можна цю хворобу попередити. Саме з цією метою усім бажаючим, які в цей день звернулися у поліклініку до різних фахівців ми роздавали листівки, в яких  у доступній формі висвітлена інформація про симптоми інсульту та подальші дії у випадку підтвердження однієї із ознак, бо при цьому захворюванні, щоб врятувати чиєсь життя, потрібно діяти негайно – викликати  швидку, аби вчасно отримати спеціалізовану медичну допомогу.

 

Також під час акції кожен бажаючий міг підійти і виміряти свій артеріальний тиск, отримати  на місці безпосередню допомогу, або ж  йому було рекомендовано звернутися за консультацією до іншого фахівця.

- Ми хочемо, наголосила О.Б.Леськів – підвищити обізнаність населення про інсульти, аби попередити їх у якомога більшої кількості людей, а в разі, якщо захворювання не вдалося уникнути – чим більшу кількість пацієнтів повернути до життя. Саме з цією метою на порятунок жителів нашої області на сесії обласної ради, яка відбулася на минулому тижні, було виділено кошти у сумі 240 тис. грн на закупівлю тромболітиків.

Пацієнти різних вікових категорій під час проведення акції, вимірявши артеріальний тиск, підходили до фахівців зі своїми запитаннями: когось цікавила спадковість захворювання, хтось дізнавався про підвищений артеріальний тиск вперше і відповідно це викликало у нього запитання до фахівців. На всі запитання організатори акції давали кваліфіковані відповіді і поради, найголовніші з яких – постійний контроль артеріального тиску, бодай раз на півроку контроль за рівнем холестерину в крові, дотримання норм харчування тощо, здоровий спосіб життя. Дотримуючись усіх цих рекомендацій, ми можемо убезпечити себе від інсульту та його важких наслідків.