Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → Чи працює «народний томограф»?

Чи працює «народний томограф»?

Новини лікарні    11 Липень, 2016
Чи працює «народний томограф»?
Чи працює «народний томограф»?
 

 З таким запитанням останнім часом часто звертаються до УОЗ ОДА. Саме тому 6 липня, по завершенні апаратної наради, начальник управління охорони здоров’я ОДА О. М.Торбас разом з головними лікарями лікувальних закладів завітали до ОКЛ ім. О.Ф.Гербачевського, щоб усі присутні разом з представниками ЗМІ змогли наочно переконатись у роботі магнітно-резонансного томографа.



 Томограф голландської фірми «Philips» працює офіційно з 9 червня, - зазначив О.М.Торбас. - Апарат новий, сучасний, у пацієнтів, які проходять обстеження на ньому, не виникає клаустрофобії. В середньому, за направленнями, обстеження на ньому проходять 12 чоловік за день, тобто за весь період роботи апарата обстеження на ньому вже пройшли більше 1,5 сотні житомирян. Позачерговим обстеженням пацієнти можуть скористатися лише в екстрених випадках. Незабаром буде створено електронний реєстр, коли кожен лікувальний заклад зможе увійти в цю чергу, записати пацієнтів, проконт-ролювати черговість.

У планах - введення «дитячого дня», коли обстеження проходитимуть діти, та виділення окремо однієї години для ургентних хворих, тобто тих, кого доправлятимуть по «швидкій допомозі». У планах також розширити спектр послуг МРТ, придбати спеціальний інжектор для введення контрасту.

«Контраст – це речовина, яка при введенні в організм насичує тканини, і в залежності від того, яка це тканина, хвора чи здорова – інтенсивність насичення різна. Враховуючи ту обставину, що можливість поглинання у хворої та здорової тканини різна, ми отримуємо картинку і бачимо, де хвора тканина, а де – здорова», - розповів присутнім головний лікар Житомирської ОКЛ ім. О.Ф.Гербачевського Б.Б.Леськів.

МРТ незабаром зможе працювати у цілодобовому режимі, тобто вдень і вночі,обслуговуючи таким чином в день біля 20 осіб. Нині він працює у дві зміни – з 8 години ранку до 8 вечора. Колектив відділення променевої діагностики для цілодобової роботи укомплектований штатом повністю. Незабаром до Житомира прибуде «тренер» - фахівець, який працюватиме у відділенні тиждень, консультуватиме колектив, якщо у того виникатимуть якісь запитання у процесі роботи.

Завідувач відділення променевої діагностики А.І. Омельчук розповів про тонкощі роботи МРТ та закликав житомирян виважено підходити до обстеження. Адже багато хто замість того, щоб прийти спочатку на прийом до лікаря, зробити рентгенівські знімки, відразу поспішає записатись на МРТ.

Управління охорони здоров’я веде перемовини з обласною радою про придбання комп’ютерного томографа, що дасть можливість ОКЛ ім. О.Ф.Гербачевського проводити увесь спектр комплексних обстежень.