Інсульт. Інфаркт. Телефонуйте - 103 !

ГоловнаНовини → На Житомирщині втричі зменшилася смертність від інфарктів після відкриття інфарктного центру

На Житомирщині втричі зменшилася смертність від інфарктів після відкриття інфарктного центру

Новини лікарні    8 Листопад, 2018
На Житомирщині втричі зменшилася смертність від інфарктів після відкриття інфарктного центру
 

 Рік тому на Житомирщині відкрили сучасний інфарктний центр, аналогів якому до цього в області не було. За ці 12 місяців роботи лікарям вдалося врятувати 415 життів. 265 операцій провели при гострому інфаркту, втричі зменшилася смертність.



 Про це повідомив головний лікар Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О. Гербачевського Богдан Леськів.

 

«Відкриття такого інфарктного центру - це прорив надання медичної допомоги в Житомирській області. Аналогів у нас немає і не було. Зараз завдяки центру змінилася якість надання медичних послуг та допомоги. Втричі зменшилася смертність від гострого інфаркту міокарда», - наголошує Богдан Леськів.

 

1 листопада 2017 року запрацював реперфузійний центр на базі кардіологічного відділення в Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О. Гербачевського. Центр надає медичну допомогу пацієнтам області з гострим коронарним синдромом у цілодобовому режимі.

 

Пацієнти за першої потреби потрапляють до реперфузійного центру, який в основному працює на випередження – попередження інфарктів. Центр виконує:

 

  • операції зі стентування при гострому коронарному синдромі;

     

  • імплантації штучних та постійних водіїв ритму серця.

     

Завідувач кардіологічного центру Микола Кушнір пояснює, що гострий інфаркт – це омертвіння зони серця через раптове припинення кровотоку по судинам до серця. Тому допомогою при інфаркті серця повинно бути термінове розблокування артерій. Це можна зробити двома шляхами: або ввести ліки, які розмивають тромб і відновлюють кровоток; або в операційній за допомогою термінової візуалізації - де цей тромб знаходиться, спеціальними інструментами видаляється тромб і вставляється арматура, яка відновлює судини.

 

«Тромб ніколи не з’являється в здоровій судині, тромби виникають у судинах з холестериновими або жировими бляшками. Лікувати потрібно сучасним методом лікування, а не просто введенням ліків, які розмивають тромб. Тому що це ефективно лише в 60% випадків. Швидке ургентне оперативне втручання допомагає відновити кровоток і зупинити розвиток інфаркту. У багатьох країнах інфаркти лікуються саме операційно», - наголошує Микола Кушнір.

 

За його словами, мета створення центру – зробити так, щоб максимально великі інфаркти пролікувати у цьому відділенні.

 

«Цьогоріч простентували 265 випадків гострих інфарктів. До центру доставили 415 пацієнтів з підозрою на інфаркт, з яких прооперували 265. З 265 випадків - 204 гострих інфарктів. Раніше в області лише 2,5% інфарктів лікували за сучасними методами, за рік роботи цей показник зріс до 27,2% (по Україні в середньому це 31%). За рік роботи майже досягли середньо українських показників», - розповідає Микола Кушнір.